2doc: Daughter of Genghis

2doc: Daughter of Genghis

De Deense documentaire ‘Daughter of Genghis’ (2024) volgt gedurende een periode van zeven jaar het turbulente leven van Gerel, een Mongoolse nationalist én moeder. En die twee rollen botsen met elkaar.

Niet de steppe of de traditionele leefwijze staat centraal in deze documentaire, maar de rauwe kant van het leven in Ulaanbaatar. We volgen Gerel, een uitgesproken nationalist met diepe haat tegen Chinezen. Ze voelt zich aanvankelijk aangetrokken tot nazistische bewegingen, maar scheidt zich al snel af met haar eigen actiegroep, die zich richt op vrouwen en prostitutie. Indringende scènes laten zien hoe ze bordelen binnendringt. Alles om de bloedlijn van de Mongolen ‘zuiver’ te houden.

Maar haar overtuiging en strijd hebben een prijs. Ze kan haar zoontje Temulen niet genoeg aandacht geven. Gevoelens van haat en liefde strijden met elkaar. En alles komt voort uit haar eigen trauma, van een overleden moeder, afstandelijke vader én overleden man. Haar man kwam om in een Chinese mijn, nota bene.

Gerel is zo bezig met haar nationalistische idealen dat ze de Mongoolse identiteit in haar eigen zoon uit het oog verliest. Die is handig met zijn telefoon maar doodsbang voor paarden.

Het geheel is een indringend portret van een sterke maar tegelijkertijd kwetsbare vrouw. Nationalistische bewegingen en haat tegen China zijn alomtegenwoordig in Mongolië. Ingeklemd tussen de twee supermachten Rusland en China is het altijd de underdog. Economisch is het land extreem afhankelijk van China, iets wat op veel Mongolen overkomt als uitbuiting. Het trauma stamt uit de jaren ’90, na de val van het communisme, toen het grote geld uit China enorme hoeveelheden land en grondstoffen opkocht in Mongolië. Mooi dus, dat deze documentaire de gevolgen hiervan belicht. Geen herders en nomaden, maar de rauwe werkelijkheid van swastika’s, nationalisme en het leven in Ulaanbaatar.

Bekijk de documentaire op NPO start

Lees meer:

Mongoolse Rock en Neo-Nazi’s

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.