Tips voor Ulaanbaatar

Tips voor Ulaanbaatar

Eten en drinken

Overal in Ulaanbaatar zijn Mongoolse restaurantjes te vinden. Vooral de gestoomde (buuz) of gefrituurde (hushur) dumplings zijn erg populair. Maar het schapenvlees is niet voor iedereen even goed verteerbaar. Ben je op zoek naar vertrouwd eten? Ga dan naar Millie’s Espresso. In de stijl van een Amerikaanse diner kun je hier terecht voor ontbijt, lunch en avondeten. Op het menu vind je eieren, hamburgers, burritos, milkshakes en goede koffie. Millie’s bestaat al sinds 1998 en is een begrip in Ulaanbaatar.

Wil je een biertje drinken op een terras? Dat is niet zo eenvoudig te vinden, maar je kunt altijd terecht bij de Grand Khaan Irish Pub, vlakbij het Sükhbaatar plein. Er is niets Iers aan, maar hier is altijd plek en een uitgebreide menukaart met (westers) eten en drinken.

Pinnen

Op elke straathoek van Ulaanbaatar staat wel een bank, er is dus geen tekort aan pinautomaten. Met je Nederlandse bankpas kun je bijna overal terecht, er zijn maar een paar banken die het niet accepteren. Gewoon verder zoeken dus, als het niet lukt om te pinnen. De meeste pinautomaten hebben een limiet van 800.000 MNT (ca. 216 euro). Bereid je voor op een hele stapel biljetten. Ook in winkels kun je tegenwoordig bijna overal pinnen. Je moet dus alleen even je bankpas op ‘wereld’ zetten, dan ben je klaar om te gaan.

Vliegveld

In 2021 ging het gloednieuwe vliegveld ‘Chinggis Khaan International Airport’ open. Dat ligt een stuk verder buiten de stad dan het oude vliegveld. Er schijnen shuttlebussen te gaan, maar die heb ik niet ontdekt. Het makkelijkst is een taxi. Die rekenen (in 2024) ca. 100.000 tot 150.000 MNT (ca. 30-40 euro). Dat is voor Mongoolse begrippen hartstikke duur, maar als toerist heb je soms geen andere keus. De rit naar het centrum kan, afhankelijk van de drukte, zo’n 1,5 tot 2 uur duren.

Taxi’s

De meeste bezienswaardigheden in Ulaanbaatar liggen op loopafstand, maar soms is het fijn om een taxi te nemen. Die zijn niet zo makkelijk te herkennen, maar ze rijden overal. Steek gewoon je hand uit boven de weg en er stopt vanzelf een keer een taxi.

Overnachten

Ulaanbaatar stikt van de hostels en hotels, dus een overnachting boeken is geen probleem. Doe dat wel van tevoren, want in de zomer kan het overal druk zijn. Ik heb goede ervaringen met Golden Gobi guesthouse. Hier kun je voor heel weinig geld terecht op een slaapzaal, of voor ca. 30-60 euro op een privékamer. De sfeer is altijd gemoedelijk, de eigenaar (Ogii) is aardig en organiseert tours op maat. Het is ook een uitstekende plek om andere reizigers te leren kennen, om bijvoorbeeld samen op een tour te gaan. Het is elke dag een komen en gaan van tours, dus je kunt bijna altijd wel ergens aansluiten.

Standbeelden speurtocht

Hoe of waarom is volstrekt onduidelijk, maar overal in Ulaanbaatar staan de gekste standbeelden. Van ijsberen tot The Beatles, je vind het in Ulaanbaatar. We fotografeerden de opvallendste standbeelden die we tegenkwamen, vind jij ze ook? En misschien nog meer?