Zien en doen in Ulaanbaatar

Zien en doen in Ulaanbaatar


Sükhbaatar plein

Het centrale plein en politieke hart van Ulaanbaatar, vernoemd naar de communistische verzetsstrijder Damdin Sükhbaatar, waarschijnlijk na Djengis Khan de grootste held van Mongolië. Zijn standbeeld prijkt in het midden van het plein, met daar achter het nationale parlement van Mongolië, waar een groot standbeeld van Djengis Khan de wacht houdt. Op het plein heerst meestal een gezellige drukte, met Mongolen die een selfie nemen voor het parlement of een mountainbike huren om rondjes te fietsen, daarbij vrolijk mensen van hun sokken rijdend. Soms worden er concerten georganiseerd. Ook de grote fontein is een populaire hangplaats. Als je in Ulaanbaatar arriveert is dit je startpunt. Loop een rondje over het plein en laat het allemaal even tot je komen.

  • Standbeeld van Djengis Khan

Gandanklooster

Mongolië is onlosmakelijk verbonden met Boeddhisme. Het Gandanklooster, eigenlijk een kloostercomplex, staat op de top van een heuvel, op loopafstand van het Sükhbaatar plein. Hier wonen nog 150 monniken en veel bezoekers komen hier bidden. Je kunt meerdere kloostergebouwen bezoeken en je vergapen aan een enorm boeddha standbeeld. Tegelijkertijd is een cafetaria waar je koffie en gebak kunt bestellen en is er in hetzelfde gebouw een bank gevestigd. Kortom, op dit grote terrein kun je best wat tijd doorbrengen. Als je meer wilt zien van de geschiedenis van het Boeddhisme in Mongolië kun je ook naar het Chojin Lama museum, zie musea in Ulaanbaatar.


Naran Tuul / Zwarte Markt

Grote markt waar alles wordt verkocht wat een gemiddelde Mongoolse familie nodig kan hebben. Gers, interieurs, kleding, traditionele deels, laarzen, zadels etc. Er is ook een flink deel van de markt met souvenirs, dus een bezoek aan Naran Tuul is een goed idee als je aan einde van je reis nog een dag over hebt in Ulaanbaatar. De souvenirs op de markt zijn leuker en veel goedkoper dan in de winkels. Anders dan de naam doet vermoeden, is dit een vrij gewone markt. Weinig tweedehands spullen maar veel kleding en praktische spullen voor het huishouden. Het is een gezellige drukte, maar niet overweldigend. Mensen zijn over het algemeen vriendelijk en je wordt als toerist niet te veel aangesproken of bekeken. Er wordt veel gewaarschuwd voor zakkenrollers op de markt, maar daar heb ik zelf nooit iets van gemerkt. Pas natuurlijk wel gewoon goed op je spullen. De markt ligt op 50 minuten lopen van het Sükhbaatar plein, en de route is geen pretje met vooral autowegen. Een taxi is aan te raden en kost nog geen 15000 MNT (ca. 4 euro). Je kunt langs de autowegen een taxi aanhouden door je hand uit te steken. De meeste taxi’s hebben geen bordje, dus blijf een tijdje zo staan. Het zal niet lang duren voordat er iemand voor je stopt. Er gaat ook een stadsbus, dat kost je nog geen 500 MNT (10 cent).


Naar de film!

Nog wat tijd over in Ulaanbaatar? Je kunt natuurlijk ook gewoon naar de film. Urgoo Cinema ligt vlakbij het Sükhbaatar plein en heeft een aanbod van Engelse films met Mongoolse ondertiteling.


Voorstellingen

Er zijn verschillende theaters in Ulaanbaatar waar je bijvoorbeeld naar een concert kunt gaan. Het Mongolian Grand Theatre of National Arts (Үндэсний Урлагийн Их Театр) in het centrum biedt vaak voorstellingen aan die gericht zijn op toeristen, met veel dans en muziek uit verschillende culturen van Mongolië. Kijk voor het aanbod in Ulaanbaatar op de website www.ticket.mn. Je kunt je natuurlijk laten verrassen met een Mongoolse voorstelling, maar als de titel in het Engels is kun je verwachten dat het ook geschikt is voor toeristen. Tickets bestellen en afrekenen is niet zo eenvoudig, je kunt dan het beste naar de locatie toe gaan om een kaartje te kopen. Voor het Grand Theater kun je aan zijkant van het gebouw kaartjes kopen (naast de Irish Pub).

Land of the Sky in het Grand Theater (2024), met traditionele dans en muziek.