Reizen door Mongolië

Reizen door Mongolië

Reizen door Mongolië, hoe doe je dat? Mongolië is het land van de tours. Natuurlijk is het mogelijk om zelf rond te reizen, als je avontuurlijk genoeg bent. Als je niet afhankelijk wilt zijn van tours kun je het beste liften, dat is heel goed te doen in Mongolië en een stuk makkelijk dan het openbaar vervoer. Maar voor de meeste bezoekers van dit enorme land is een tour met gids en chauffeur onmisbaar om te reizen door Mongolië.

Golden Gobi

Er zijn ongelooflijk veel organisaties die tours aanbieden. Er is een groot aanbod beschikbaar op internet, maar uiteraard zijn de prijzen daarvan meestal vele malen hoger dan tours van lokale Mongoolse organisaties. Ik ben zelf meerdere keren met een tour van Golden Gobi op pad geweest. Zij hebben een knus hostel in Ulaanbaatar en een groot team van gidsen. Ik heb verschillende gidsen meegemaakt en tot nu toe was het altijd een hele positieve ervaring. Voordeel van Golden Gobi is dat je met de eigenaar (Ogii) veel kan regelen op basis van je eigen wensen. Wil je liever bij families overnachten in plaats van gercamps? Ogii heeft overal veel contacten en kan dat regelen. Omdat er vaak tours vertrekken vanuit het hostel kun je ter plekke kijken of je samen met andere reizigers op tour wil gaan, om zo de kosten te drukken. Mijn advies is daarom om van tevoren wel de overnachting bij het hostel te boeken, en te laten weten dat je van plan bent op tour te gaan en hoeveel dagen, maar nog geen tour te reserveren. Dat kan allemaal heel goed ter plekke worden geregeld.

Kosten

Voor een tour van Golden Gobi kun je zo’n 80-150 euro per dag verwachten, afhankelijk van het aantal mensen. Dit is een ruwe schatting want het hangt natuurlijk af van allerlei factoren, maar het geeft een indicatie. Hierbij is alles inbegrepen, dus vervoer, overnachting (soms in tent, soms in een ger), gids, eten, etc. Tijdens de tour zul je dus bijna geen extra kosten maken, hooguit voor wat extra water en snacks onderweg. Ook de tent, matje en slaapzak krijg je te leen, al is het aan te raden om je eigen slaapzak mee te nemen.

Op tour met Golden Gobi

Hoe lang reizen door Mongolië?

Hoe lang heb je nodig om Mongolië te ontdekken? Het antwoord is natuurlijk dat er nooit genoeg tijd is. Het land is enorm en tijd heeft een andere betekenis in Mongolië. Alles gaat langzamer en wachten is een integraal onderdeel van de dagbesteding. Wachten op ‘iemand’, op een reservewiel of op ‘iets’… Het hoort er allemaal bij en vaak heb je geen idee waar je op wacht. Bovendien zijn de afstanden gigantisch en zijn de meeste wegen onverhard, dus je brengt altijd veel tijd in de auto door. Geduld is iets wat je snel leert in Mongolië.

Als je op tour gaat vind ik zelf 10 dagen een mooie lengte. Dat is lang genoeg om meerdere gebieden te bezoeken, bijvoorbeeld Centraal-Mongolië en de Gobi (zie bezienswaardigheden). Als je langer de tijd hebt kun je altijd terugkeren naar Ulaanbaatar om daar zelf op pad te gaan of een nieuwe tour te regelen. Veel toeristen combineren Mongolië met een andere bestemming en verblijven er maar enkele dagen. Maar als je Mongolië echt wilt ontdekken zul je toch minimaal een maand moeten uittrekken. Hoe lang je ook blijft, de tijd vliegt altijd voorbij.

De warmste periode om Mongolië te bezoeken is tussen juni en september. In juni kan het wel flink regenen en nog koud zijn. In september kan het ook al weer flink koud worden.

lekke band in mongolie
Lekke band…

Toerisme in Mongolië

Voorheen bestond het toerisme in Mongolië voor een groot gedeelte uit reizigers van de Transmongolië Express. Tijdens corona kwam het toerisme compleet stil te liggen en daarna volgde de invasie van Rusland in Oekraïne, wat het einde betekende voor toerisme van de Transmongolië Express. Waar Mongolië eerder een backpackersland bij uitstek was, is dat nu anders. Er zijn een stuk minder Europese toeristen, en veel meer Aziatische toeristen. Mongolië onderhoudt een nauwe band met Zuid-Korea en sinds kort hebben Zuid-Koreanen geen visum meer nodig voor Mongolië. Ook is er in Zuid-Korea veel reclame gemaakt voor vakantie houden in Mongolië. Gevolg is dat Mongolië wordt overspoeld door grote groepen Koreanen. Zij hebben overigens niet een al te best imago onder de lokale bevolking. Ze worden er vaak van beschuldigd dat ze veel drinken, luid zijn en afval achterlaten. Europese toeristen hebben een veel betere naam onder de Mongolen.

Vooralsnog gaan de meeste Europese en Koreaanse toeristen naar dezelfde highlights, zoals de Singing Dunes en Flaming Cliffs in de Gobi. Maar die attracties hebben wel wat van hun aantrekkingskracht verloren door het lawaai wat je er soms aantreft. Het is dus het overwegen waard de grote attracties wat korter te bezoeken en op zoek te gaan naar onontdekte plekken, dat kan al een paar kilometer verderop zijn. Als je met een gids op pad gaat, kan die daar natuurlijk bij helpen. Bij de gercamps zie je wel een duidelijke scheiding tussen de twee groepen toeristen, omdat Koreanen over het algemeen douches willen. Die zijn een zeldzame luxe in Mongolië. Dus vermijd de douches!

Koreaanse toeristen in de Gobi (Singing Dunes). Zandsurfen is hier populair geworden, waardoor je als wandelaar soms voor je leven moet vrezen.

Reisgids

Zoek je een reisgids voor Mongolië? De beste reisgids in niet de Lonely Planet maar een Nederlandse gids van Dominicus, geschreven door Elma van Lier en Henk Kloosterhuis. Dit boek is de beste reisgids die je je kan wensen, maar wordt helaas niet meer gedrukt. Tweedehands is het gelukkig nog wel te vinden.